Top-4 beste mobiele airco van 2024 – Expert review

Beste mobiele airco review 2024

De beste mobiele airco van 2024 is de AEG AXP34U338HW. Ook merken als De’Longhi, Inventum en Carrier doen het goed in de snel groeiende markt. Vooral in de zomer is er veel vraag naar mobiele airco’s. In de maanden juli en augustus zijn de apparaten niet aan te slepen. En aangezien onze zomers steeds langer duren én heter worden, zal de vraag naar mobiele airco’s alleen maar toenemen.

Grote merken leggen daarom steeds meer nadruk op het doorontwikkelen van mobiele airco’s om nog betere oplossingen te bieden voor consumenten. Je ziet dit sterk terug in innovaties van de afgelopen jaren. Niet alleen zijn mobiele airco’s veel effectiever geworden, maar ook stiller, waardoor je ze steeds vaker terugziet op slaapkamers.

In dit artikel lichten wij onze mobiele airco review toe en krijg je de top-4 beste mobiele airco’s van 2024. Wij verkopen zelf geen mobiele airco’s en geven onafhankelijk advies. Je kunt het artikel beschouwen als een complete koopgids die je helpt met het vinden van de beste mobiele airco in jouw situatie.

beste mobiele airco1. AEG AXP34U338HWBol.com
mobiele airco test2. Inventum AC901Bol.com
stille mobiele airco3. De’Longhi Pinguino PAC EL92Bol.com
beste mobiele airco4. Carrier 51QPD012N7SBol.com

Top-4 beste mobiele airco’s voor thuis in 2024

Mobiele airco’s vergelijken? Dat hoeft niet meer. Wij hebben merken als Inventum, De’Longhi en AEG naast elkaar gezet en beoordeeld op basis van 12 criteria zoals gebruiksgemak, design, koelvermogen, energieverbruik en prijs. Dit zijn de top-4 beste mobiele airco’s van 2024, beoordeeld door experts in huis- en luchttechnologie.


1. AEG AXP34U338HW – Beste mobiele airco 2024

beste mobiele airco

→ Meer foto’s

Met de beste mobiele airco van AEG ben je verzekerd van een comfortabele temperatuur in je huis op hete zomerdagen. Je bedient de mobiele airco eenvoudig met de meegeleverde afstandsbediening en hij is gemakkelijk te verplaatsen met zijn wieltjes. Het apparaat kan ruimtes tot 120 m3 koelen. De airco is energiezuinig en heeft energielabel A. Ook heeft het een mooi display en een verwarmingsfunctie zodat je het apparaat ook kunt gebruiken op koude winterdagen. Gemiddeld genomen vinden wij dit de beste keus voor 2024.

Reviewscore: 9,1 / 10


2. Inventum AC901 – Beste prijs-kwaliteit

inventum review

→ Meer foto’s

De compacte mobiele airco van Inventum kan ruimtes tot 80 m3 koelen en heeft een koelvermogen van 9000 BTU. Naast het verkoelen van je ruimte, zorgt het apparaat ook voor ontvochtiging en functioneert het als een ventilator. Een ander groot voordeel is dat er een raamafdichtingskit zit inbegrepen. Deze is eenvoudig te monteren en weer op te bergen. Uit ons onderzoek kwam Inventum naar voren als beste mobiele airco wat betreft prijs-kwaliteit. Er zit 5 jaar garantie op dit product.

Reviewscore: 8,7 / 10


3. De’Longhi Pinguino PAC EL92 – Stille mobiele airco

stille mobiele airco

→ Meer foto’s

De stille De’Longhi Pinguino PAC EL92 mobiele airco is dankzij zijn wieltjes gemakkelijk te verplaatsen in je huis. Het apparaat heeft een koelvermogen van 10000 BTU en is daarmee geschikt voor ruimtes van 85 m3. Het apparaat kan, naast koelen, ook 32 liter per dag ontvochtigen en is te bedienen met een afstandsbediening. Zo kun je eenvoudig functies beheren als ventilatorsnelheid, temperatuur en de timer. Het is een stille mobiele airco die hoog scoort voor slaapkamers.

Reviewscore: 8,7 / 10


4. Carrier 51QPD012N7S – Beste alternatief AEG

Carrier 51QPD012N7S

→ Meer foto’s

Met de mobiele airco van Carrier haal jij energiezuinige verkoeling in je huis. Het apparaat heeft energielabel A en is, met een koelvermogen van 12000 BTU, geschikt voor ruimtes tot 115 m3. De compacte mobiele airco is eigenlijk voor alle ruimtes in je huis geschikt. Denk aan woonkamers, slaapkamers en thuiskantoren. Het apparaat heeft, net als de AEG AXP34U338HW, een verwarmingsfunctie waardoor het ook waarde toevoegt op koude winterdagen. Tot slot is de afvoerslang 1,5 meter.

Reviewscore: 8,4 / 10


Welke mobiele airco heb ik nodig?

Welke mobiele airco jij nodig hebt hangt af van diverse factoren zoals de grootte van je ruimte, het energieverbruik en het geluidsniveau. Daarnaast moet je je afvragen of je jouw ruimte wilt koelen mét afvoerslang of zonder afvoerslang.

Mét of zonder afvoerslang?

Een mobiele airco heeft altijd een afvoerslang die de warme lucht naar buiten toe afvoert. Het is dus een fabel dat er mobiele airco’s zijn zonder slang. De warme lucht en het warme vocht moet worden afgevoerd, anders blijft je ruimte niet koel.

Als je geen afvoerslang wenst, dan kun je beter kijken naar een aircooler of ventilator, maar dan lever je wel flink in op koelvermogen. Óf je kunt kijken naar ingebouwde airco’s, zoals een split-unit airco of een monoblock airco, maar dan lever je in op mobiliteit.

Mobiele airco’s hebben dus een afvoerslang, ook wel afvoerbuis, die je uit je raam of deur moet hangen. Daarbij is het belangrijk dat de slang niet te veel gebogen is en dat de kier in het raam of de deur niet te groot is, anders kan de airco niet optimaal zijn werk doen. Het apparaat plaatsen bij een schuif- of kantelramen is het handigst en meest effectief.

Voordelen van mobiele airco’s zijn dat ze een hoog koelvermogen hebben, makkelijk te verplaatsen zijn naar verschillende ruimtes en dat ze eenvoudig te installeren zijn. Nadeel is dat de slang er minder fraai uit kan zien in je huis en dat ze meer geluid maken dan bijvoorbeeld aircoolers.

Raamafdichtingskit

Doordat het raam openstaat, om de lucht af te voeren via de afvoerslang, zal er ook warme lucht naar binnen komen en koude lucht naar buiten gaan. En dat niet alleen, als je last hebt van pollen of verontreinigde stoffen in de lucht, is het wel fijn als je het raam dicht kan houden terwijl je toch de warme lucht van binnen afvoert.

Een raamafdichtingskit biedt dan oplossing. Een raamafdichtingskit, of raamafdichting set, helpt om je raam “raamdicht” te maken terwijl die open- of op een kier staat. Het zorgt ervoor dat je raam volledig afgedekt is en dat er geen warme lucht naar binnen kan én geen koude lucht naar buiten kan. Bij veel apparaten zit een raamafdichtingskit inbegrepen, maar je kunt ze ook los erbij kopen.

Met een raamafdichtingskit hoeft je mobiele airco minder hard te werken om het koel te houden binnen. Hierdoor verbruik je minder en bespaar je op je energierekening. Ook koelt de ruimte sneller en zal het geluidsniveau lager zijn omdat het apparaat niet op de hoogste stand hoeft te staan om het koel te houden.

Koelvermogen

De British Thermal Unit, afgekort BTU, is een eenheid die wordt gebruikt om het koelvermogen van mobiele airco’s te duiden. De eenheid wordt steeds minder gebruikt, maar je ziet het nog veel terug bij de specificaties in webshops. Je kunt BTU eenvoudig omrekenen naar Kilowatt (kW). 1 kW is namelijk 3412,1 BTU.

Hoe hoger de BTU van de mobiele airco, hoe meer vermogen die heeft en hoe geschikter die is voor grotere ruimtes. Hoeveel kubieke meter een mobiele airco kan koelen, hangt niet alleen af van het vermogen van het apparaat, maar ook hoeveel ramen er zijn in de ruimte, hoe goed een ruimte is geïsoleerd of het type dak. Als de ruimte bijvoorbeeld niet goed geïsoleerd is of een plat dak heeft, zal die moeilijker te koelen zijn en heb je een hogere BTU nodig.

Hoeveel BTU heb ik nodig?

De vuistregel is dat je een koelvermogen van ongeveer 0,03 tot 0,04 kW per m3 nodig hebt. Omgerekend naar BTU is dit 102 tot 136 BTU per m3. Dit geeft echter nog niet direct veel richting omdat we het, over het algemeen, gemakkelijker vinden om in vierkante meters te denken in plaats van in kubieke meters.

We hebben dit daarom voor je doorgerekend naar vierkante meters met concrete richtlijnen. Oftewel, in de onderstaande tabel zie je hoeveel BTU of kW je gemiddeld nodig hebt voor de grootte van een ruimte in vierkante meters. Hierbij zijn we uitgegaan van een plafondhoogte van 2,6 meter, dit moet namelijk meegewogen worden in de berekening.

BTUkWVierkante meters
6000 BTU1,7619 m2
9000 BTU2,6429 m2
12000 BTU3,5239 m2
20000 BTU5,8664 m2

Energieverbruik

Ten opzicht van een ventilator of aircooler verbruikt een mobiele airco veel energie. Dit komt omdat ze een effectievere koeltechniek gebruiken en daardoor dus beter koelen. Ondanks dat merken steeds betere oplossingen vinden voor het verlagen van het energieverbruik, is het goed om bewust te zijn van de extra kosten die een mobiele airco met zich meebrengt.

Een mobiele airco verbruikt gemiddeld 1 kWh stroom per uur. Stel dat je de airco 30 dagen nodig hebt in de zomer voor 16 uur per dag, dan verbruik je 480 kWh stroom extra in de zomer met een mobiele airco. Vermenigvuldig je dat met de gemiddelde prijs voor 1 kWh stroom van zo’n €0,60 per kWh, dan betaal je dus €288 extra aan energiekosten.

Let wel op, niet alle airco’s verbruiken 1 of minder kWh stroom per uur. Bij sommige mobiele airco’s ligt het verbruik een stuk hoger. Check dus goed bij de specificaties in de webshop of de mobiele airco een goed energielabel heeft, dan weet je zeker dat je energiekosten niet de pan uit rijzen.

Geluidsniveau

De compressor in mobiele airco’s kan een hoop lawaai maken, zeker als de temperaturen hoog zijn en het apparaat hard moet werken. Toch verschillen de geluidsniveaus per mobiele airco en doen de grote merken steeds meer om airco’s stiller te maken. 

Een paar decibel kan al een groot verschil maken. Over het algemeen geldt dat 50 – 59 decibel als stil wordt ervaren. Alles daarboven is hoorbaar. Je kunt daarnaast ook zelf invloed uitoefenen op het geluidsniveau door een raamafdichting set te gebruiken en de airco niet op de allerhoogste stand te zetten. In deze gevallen is de airco minder hard aan het werk en dit betekent minder lawaai. Als het apparaat een nachtmodus heeft, kan dat ook uitkomst bieden.

Gewicht

Wil je de mobiele airco gemakkelijk kunnen verplaatsen naar verschillende ruimtes en verdiepingen in je huis? Kies dan een mobiele airco die niet te zwaar is of voorzien is van wieltjes. Zo wordt een mobiele airco écht mobiel in je huis. 

Toen ik nog op 3 hoog in Amsterdam woonde, kocht ik een goede maar veel te zware airco. Het was al een grote uitdaging, voor twee mannen, om het apparaat überhaupt naar boven te sjouwen, waardoor ik het eigenlijk niet meer als een optie zag om hem nog te verplaatsen in mijn huis.

Smart home app

Mobiele airco’s worden steeds slimmer en digitaler. Zo zit er bij enkele modellen in 2024 een mobiele app inbegrepen. De app maakt het mogelijk om het apparaat te bedienen op afstand met je telefoon. Je kunt de mobiele airco bijvoorbeeld aan/uit zetten, switchen tussen verschillende modussen of de lichten dimmen. 

Wanneer je push notificaties aanzet, ontvang je bij de meeste apps meldingen als onderhoud is gevraagd of als je ruimte is gekoeld tot de gewenste temperatuur. Tot slot bieden sommige apps de mogelijkheid om te koppelen met Amazon Alexa en Google Assistant zodat je het apparaat ook met voice kan bedienen.

Vind je een app een waardevolle toevoeging en wil je jouw huis smart maken? Kijk dan goed bij de specs in de webshop of de mobiele airco ook een app heeft. Check ook even in de app stores hoe de reviews zijn van de app. Niet alle apps zijn namelijk even goed. Een goede smart home app heeft minimaal vier sterren of hoger.

Hoe werkt een mobiele airco?

Een mobiele airco is in staat om warme en vochtige lucht in een ruimte aan te trekken met een ventilator én het kan deze warme lucht ook naar buiten afvoeren. Daarnaast koelt een mobiele airco de aangetrokken warme lucht en blaast het koele lucht weer terug de ruimte in. Een mobiele airco koelt dus je ruimte en ontvochtigt deze ook.

Binnen de mobiele airco wordt de aangezogen lucht naar een warmtewisselaar met koelvloeistof geleid. Deze koelvloeistof onttrekt de warmte uit de lucht om vervolgens de koude lucht weer de kamer in te blazen. De warme lucht en het overtollige vocht wordt via de afvoerslang, die meestal uit het raam hangt, naar buiten gewerkt.

De compressor met koelvloeistof is het belangrijkste element voor het koelen van de lucht. Door de warmte verandert deze vloeistof namelijk in gas waarin de hitte van de lucht wordt opgeslagen. Vervolgens wordt dit gas naar een condensor gestuurd zodat het gas vloeibaar wordt en de warmte kan worden afgegeven aan de buitenlucht via de afvoerbuis.

Meer weten? In deze video wordt haarfijn uitgelegd hoe een mobiele airco precies werkt.

Beste mobiele airco voor slaapkamer

De beste mobiele airco voor je slaapkamer in 2024 is de De’Longhi Pinguino PAC EL92. Mobiele airco’s voor slaapkamers helpen je slaapkamer koelen op hete zomerdagen zodat je comfortabel slaapt. Niets is zo vervelend als je de hele nacht loopt te draaien omdat het snikheet is in je slaapkamer. Laat staan het niet in slaap kunnen komen. Kortom, je slaapritme en nachtrust kan behoorlijk verstoort worden als de temparatuur te hoog is.

Mobiele airco’s voor slaapkamers hebben net wat andere eigenschappen dan mobiele airco’s voor woonkamers. Een mobiele airco voor slaapkamers is bijvoorbeeld kleiner en heeft meestal minder capaciteit. Een hoge BTU is niet nodig omdat kleine apparaten al voldoende koelvermogen hebben om het aantal vierkante meters in je slaapkamer effectief te koelen. Doordat slaapkamer airco’s wat compacter zijn, nemen ze ook weinig ruimte in.

Ook is het belangrijk dat ze muisstil zijn zodat je ongestoord kan slapen. Mobiele airco’s voor slaapkamers hebben daarom een nachtmodus die de airco op de laagste stand laat draaien en alle lichten dimt. Hou er wel rekening mee dat een stille mobiele airco nooit helemaal geluidloos zal zijn. Daarnaast hebben mobiele airco’s voor slaapkamers ook een afvoerbuis die uit het raam moet hangen. Je raam zal dus op een kier moeten staan en dat kan ook geluidsoverlast veroorzaken, zeker als je in de stad woont. In het laatste geval kan een set oordoppen uitkomst bieden.

Mobiele airco met verwarming

Mobiele airco’s hebben, naast een verkoelende- en ontvochtigingsfunctie, ook steeds vaker een verwarmingsfunctie. Het apparaat kan zo het hele jaar door op dezelfde plek blijven staan in je woon- of slaapkamer en je hoeft het apparaat niet op te bergen na de zomer. Daarnaast kan het een oplossing zijn voor ruimtes waar je geen verwarming hebt zoals je garage of je schuur.

Mobiele airco’s met verwarming zijn dus multifunctioneel en kunnen koelen, ontvochtigen en verwarmen. Ze zijn hierdoor ook net wat duurder dan mobiele airco’s die alleen kunnen koelen. Een ander voordeel van een multifunctioneel apparaat is dat je niet verschillende apparaten hoeft te kopen voor deze drie doeleinden. Als je een mobiele airco, elektrische kachel en luchtontvochtiger los van elkaar koopt, ben je uiteindelijk duurder uit en neemt dit meer ruimte in beslag dan een multifunctioneel apparaat.

De mobiele airco’s van AEG en Carrier in onze top-4 zijn de beste mobiele airco’s met verwarming van 2024.

Andere type airco’s

Als je niet continue het raam open wilt hebben vanwege het geluid van buiten of omdat je last van hooikoorts hebt bijvoorbeeld, kun je ook kiezen voor een ander type airco, namelijk de split-unit airco of een monoblock airco.

Split-unit airco’s

Split-unit airco’s hebben een aparte binnen- en buitenunit, die door middel van een klein draadje, ook wel koelleiding, met elkaar verbonden zijn. De leidingen zijn in de meeste gevallen in de muur of het plafond weggewerkt.

Dit type airco is minder makkelijk te verplaatsen dan een airco met slang omdat de units vaak op een vaste plek in de ruimte zijn gemonteerd. Hetzelfde geldt voor een monoblock airco, alleen hebben monoblock airco’s geen buitenunit.

Monoblock airco’s

Bij een monoblock airco worden er twee gaten in de muur geboord naar buiten. De gaten moeten in dit geval dus door de buitenmuur heen. Op deze manier kan de warme lucht worden afgevoerd en hoef je geen units buitenshuis te plaatsen. Hierdoor blijft het aanzicht van je woning intact en heb je minder onderhoud of geluidsoverlast.

Een groot voordeel van monoblock airco’s is dat de meeste ook kunnen verwarmen. Daarmee is het dus een oplossing voor als je (deels) van het gas af wilt. Een monoblock airco met verwarming heeft het hele jaar door een functie. Het biedt verkoeling in de zomermaanden en verwarming in het najaar.

Mobiele airco voor caravan of camper

Op warme zomerdagen op vakantie is het fijn om verkoeling te vinden in je caravan of camper. Het kan er behoorlijk warm worden zoals je weet. Er zijn mobiele airco’s die speciaal gemaakt zijn voor caravans zodat jij je op de allerheetste dagen toch comfortabel voelt.

Een mobiele airco voor in je caravan of camper heeft andere eigenschappen dan mobiele airco’s voor in je woonkamer. Zo wil je bijvoorbeeld dat het apparaat niet veel ruimte in beslag neemt, weinig stroom verbruikt en dat die gemakkelijk te verplaatsen is. Tot slot is het fijn als die niet teveel geluid maakt tijdens het slapen of als je even rustig je krant zit te lezen.

Mobiele airco’s voor caravans hebben minder koelvermogen dan normale mobiele airco’s. Dit komt simpelweg omdat een hoge BTU niet nodig is. Het apparaat hoeft met een caravan of camper maar een kleine ruimte te koelen. Het grote voordeel van minder koelvermogen is dat de apparaten daardoor ook klein en compact kunnen blijven, zonder dat je inlevert op koele lucht in je caravan.

Een mobiele airco voor in je caravan heeft ook een laag stroomverbruik. Dit komt niet alleen je energierekening ten goede, maar dit komt vooral omdat de zekering eruit zal springen als je te veel stroom trekt. De stroom die uit een paal komt is namelijk in beperkte mate beschikbaar. Hierdoor hebben kleine mobiele airco’s meestal een stroomsterkte tot 1,5 ampère zodat je op iedere camping uit de voeten kunt.

Mobiele airco bijvullen

Een goede mobiele airco hoef je in zijn levensduur niet bij te vullen. In principe gaat de koelvloeistof langer mee dan de airco zelf dus bijvullen zou niet nodig moeten zijn. Is de koelvloeistof op en koelt het apparaat niet meer, dan is er waarschijnlijk een defect of is het apparaat ver voorbij zijn levensduur. 

Bij een defect, lekt er waarschijnlijk koelvloeistof en kun je beroep doen op je garantie. Er komt dan een monteur langs met het juiste gereedschap om zowel het lek op te lossen als de koelvloeistof bij te vullen. Als je zelf aan de mobiele airco gaat sleutelen en gaat bijvullen, loop je het risico dat je garantie vervalt. Als je nog garantie hebt, adviseren wij daarom om altijd een specialist te laten komen van de leverancier.

Wanneer je garantie is verlopen, moet je zelf een specialist vinden die de koelvloeistof van de mobiele airco bijvult. De gemiddelde kosten van deze reparatie zijn €150. Je kunt de mobiele airco ook zelf proberen bij te vullen. Een liter koelvloeistof kost tussen de €15 – €30. Zorg er daarbij wel voor dat je ook de oorzaak van het probleem oplost. Als er koelvloeistof lekt, zal je de mobiele airco waarschijnlijk naar verloop van tijd weer moeten bijvullen als je het lek niet oplost.

Andere optie is om een nieuwe mobiele airco te kopen. Als je merkt dat de airco niet meer goed koelt, voorbij zijn levensduur is én als je het apparaat niet kunt/wilt repareren, wordt het wellicht tijd om een nieuwe te kopen.


Onderzoekmethode product review

(1)Om te beginnen hebben wij een verdieping gedaan in de productcategorie om te begrijpen wat voor gebruikers de belangrijkste kenmerken zijn van het product. Hierbij hebben we onderscheid gemaakt tussen essentiële- en minder essentiële kenmerken.
(2)De meest verkochte producten van topmerken en nieuwkomers hebben wij vervolgens naast elkaar gezet in een tabel en beoordeeld op de belangrijkste kenmerken voor consumenten. Hierbij hebben we objectief gekeken naar de specificaties van het product en de beloften die het merk doet.
(3)Vervolgens hebben wij reviews geanalyseerd van consumenten in Nederland en andere landen in Europa. Deze reviews zijn zwaar meegewogen in de tabel bij stap 2. Dit betekent dat producten die nog weinig of geen reviews hebben vaak laag scoren en ons top-lijstje niet halen.
(4)Tot slot hebben wij ook nog een objectief oordeel en cijfer gegeven op basis van het onderzoek dat we hebben gedaan. Wij willen op dit platform alleen producten uitlichten waar wij achter staan en waarvan we zeker weten dat consumenten hierbij gebaat zijn.
Onafhankelijk advies
Wij willen ten alle tijde onafhankelijk advies geven en consumenten oprecht helpen. Wanneer er een product in het lijstje bij staat dat bij Bol.com of een andere partner van ons beschikbaar is, dan zullen wij linken naar onze partner. Pas wanneer jij via ons koopt bij een van onze partners, ontvangen wij een klein percentage. Echter is het niet ons doel om onze partners en hun producten te promoten. Daarom zie je ook vaak producten terug in onze lijstjes die niet naar partners van ons linken en waar we dus niets aan verdienen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *